THE REPORT

Hon bygger framtidens Mexiko City


Arkitekten Frida Escobedo hämtar inspiration från allt från det gamla inkafolket till italienska modernister när hon omformar allmänna platser i Mexiko och andra delar av världen.

Som barn övervägde Frida Escobedo kort att utbilda sig till plastikkirurg. Lyckligtvis tänkte hon om och utbildade sig inom en annan typ av skönhetsbransch: arkitekturen. Idag använder hon sin talang för att förbättra utseendet hos sin hemstad, Mexiko City, och andra platser världen över. Hon startade sitt eget företag 2006 (hon hade tidigare varit medgrundare till firman Perro Rojo 2003–2006), och sedan dess har hon fått en rad priser och utmärkelser. 2009 vann hon Young Architects Forum som anordnas av Architectural League of New York. 2012 visades hennes verk i Mexican Pavilion under Architecture Biennial i Venedig, och året därpå bjöds hon in som en av tre finalister i Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative.

I arbetet vill hon helst ägna sig åt att ”återuppliva stadsområden som betraktas som övergivna eller bortglömda, genom fokusprojekt inom allt från bostäder och kulturcentra till hotell och gallerier”. Kanske är hemligheten bakom hennes framgång att hon ser på arkitekturen med en konstnärs ögon. Hon lägger särskild vikt vid den inverkan hennes verk har på allmänna utrymmen. ”Det känns särskilt belönande när någon trivs på en plats man har designat”, säger hon. ”När man designar en allmän plats där man inte har en specifik kund, är det något alldeles speciellt med att lyckas skapa något som får genklang hos någon annan, även om man inte känner honom eller henne.”

Frida säger att Mexico City är en särskilt tacksam plats att arbeta på, även om den bjuder på flera utmaningar. ”Vi måste göra det mesta av våra knappa tillgångar, och det kräver en hel del kreativ frihet”, säger hon.

Frida Escobedo sightseeingtips i Mexico City:

Plantskolorna i Xochimilco. Något som jag älskar att göra är att tillbringa hela morgonen med att utforska trädgårdarna och köpa växter.

Mercado de San Juan. Det här är stadens bästa marknad där man hittar allt. Precis runt hörnet finns det ett fantastiskt bageri med läckra muffins.

Diego Riveras och Frida Kahlos hem och ateljé, och Cecil O’Gorman-huset vid Juan O’Gorman. Det är trivsamt att promenera längs de stenbelagda gatorna i San Angel, besöka grannhusen och dricka en margarita på Fonda San Angel Inn.

Text: Stephen Whitlock Foto: Zoltan Tombor