How To

Matcha färgtoner


Att förstå färgkombinationer, och i synnerhet vilka som fungerar bra ihop och vilka som inte gör det, är inte lätt. Det finns de som spenderar flera år med att studera ämnet ”färglära”. Här hittar du en genväg.

Ett sätt att förenkla det hela är att klä sig ton-i-ton. När det görs på rätt sätt, kan den här strategin förmedla allt från saklig professionalism (särskilt om du väljer mörkare toner) till risktagande livsglädje. Men att förenkla är inte detsamma som att lösa problemet. Innan du väljer enfärgat bör du ta hänsyn några enkla riktlinjer.

– Inta en vetenskaplig hållning och bekanta dig med färgcirkeln. Var särskilt uppmärksam på konceptet ”analoga färger”. Det ger dig en bra utgångspunkt.

– Håll dig borta från färger som inte riktigt matchar. Två tyger som är mycket lika i färgen kan ha en både intetsägande och förbryllande effekt. Så om plaggen inte är skurna ur samma tyg, som t.ex. en kostym, bör du ha detta i åtanke.

– Blanda olika material, särskilt om du håller dig till olika nyanser av svart, grått, brunt eller andra närliggande färgtoner (men inte för närliggande, se ovan). Att mixa denim med skinn eller ylle med bomull ger en spännande variation, medan för mycket av samma material, som en ”kanadensisk smoking” (endast denim) brukar väcka negativa reaktioner.

– Välj blå nyanser. Blått är den färg som är enklast att bära, inte minst för att det finns ett brett utbud av blå herrkläder (jeans, till exempel) och för att färgen passar till de flesta hudtoner. Lek med kobolt, turkost, klarblått, azurblått och blåklint. Och förlita dig på den marinblå kavajen: den är en god vän som räddar de flesta modesituationer.