The Feature

Pendlarproffsen


I New York är cykling en passion. Oavsett om målet är att bidra till en renare miljö eller att komma i form, ratar tusentals New York-bor tunnelbanan och tar cykeln istället. GANT har träffat fyra av dem.

George Hahn

George Hahn är ""den snygga killen"" i Sex and the City (enligt IMDB). Han har även haft mindre roller i Six Degrees och I lagens namn, och är numera en frälst cyklist. Cykling har blivit ett modeställningstagande. För när George Hahn korsar gatan ett kvarter från sin lägenhet i Hells Kitchen för att träffa oss på sitt favoritcafé, ser han ut som en karaktär hämtad direkt från Mad Men, och det gör även hans cykel. De har båda en djärv, glänsande, helsvart utstyrsel. Berätta mer om din skinande vän. – Cykeln kommer från ett ställe i Chicago som heter Heritage Bicycles. Jag har faktiskt designat den själv med inspiration från svarta Ford Mustang från 1964. Jag tänkte att om James Bond hade ägt en cykel så skulle den se ut så här. I vilket område i New York cyklar du helst? – Faktiskt så är det här, i Hells Kitchen. Jag älskar att glida fram längs med avenyerna, höra någon ropa mitt namn och stanna för en pratstund. Jag brukade ha hörlurar på mig men det har jag inte längre. Jag vill ta in staden och känna atmosfären i New York City. Vart ska man bege sig om en cykeltur mitt i city känns överväldigande som en första cykeltur? – Personligen älskar jag att cykla längs med Hudson River. Jag tror att det är den mest använda cykelvägen i hela USA, och den är helt enkelt underbar.

Alison Miller

Alison är uppvuxen i Princeton, New York, i ett stort hus längst in på gatan. Varje dag brukade hon cykla fram och tillbaka i området för att se var alla andra cyklar stod parkerade. Det var så man visste var alla höll hus innan de sociala medierna kom, berättar hon. – Jag flyttade till New York för att göra en praktik för två år sedan, och eftersom jag var van vid att ha cykel registrerade jag mig för Citi Bike. Jag tyckte det var så praktiskt. När jag flyttade tillbaka hit förra året visste jag redan att jag tyckte om Citi Bike, så jag registrerade mig igen. Jag bor i East Village, så jag tar 143rd street till jobbet för att slippa trafiken. Oroar du dig för din säkerhet när du cyklar i New Yorks trafik? – Jag planerar mina färdvägar noggrant och cyklar inte särskilt fort, så jag känner mig rätt säker. Vad är det bästa med att vara cyklist i New York? – Jag upplever tunnelbanan som väldigt stressande och biltrafiken är så aggressiv. Cykeln är det mest avkopplande transportmedlet. När jag sitter på cykeln på väg till eller från jobbet tänker jag inte på någonting. Det är en stund då jag kan slappna av.

Guy Richards Smit

Guy Richards Smit kliver in med stil på cafét i South Street Seaport där vi stämt möte. Han har ställt sin Gazelle-cykel från 1974 utanför. Cafét är beläget nära Brooklyn Bridge, som han korsar varje dag när han hämtar sin son från skolan. Han avslöjar att det här området vid vattnet är hans favoritplats i staden, och delar med sig av en anekdot om kvarteret. – Det är faktiskt från det här området som ordet ""hooker"" (ett annat ord för prostituerad) kommer ifrån! ""Hook"" är nederländska för pir eller hamn, och kvinnorna brukade promenera här längs med vattnet på 1500-talet. Historieberättande är uppenbarligen Smits grej; han har nyligen skrivit manus till en 80-talsinspirerad komediserie tillsammans med en av producenterna till Seinfeld. Serien handlar om Smits alter ego Jonathan Grossmalerman, som enligt Smit är den han själv skulle vara om han inte reflekterade över sitt beteende. Gör bilförarna livet svårt för cyklister i New York? – Det värsta man kan säga till en New York-bo är ""Var tror du att du är?"". Det är den största förolämpning man kan tänka sig i New York, eftersom det innebär att man inte passar in.

Aaron Gutowski

Aaron Gutowski är en certifierad Iron Man och sprang maraton fyra gånger innan hans knä gav upp vid 50 års ålder. Han var tvungen att hitta en ny träningsform och det var då han upptäckte sin passion för cykling. Nu cyklar han lika mycket för att få en adrenalinkick och för att delta i triathlon och långdistanslopp som för att ta sig från en plats till en annan. Berätta en triathlonhistoria. – Den här är inte särskilt smickrande: Det år jag fyllde 50 deltog jag i ett triathlon. Jag cyklade väldigt fort i en nedförsbacke och passerade en man i min ålder som hade en riktigt häftig cykel. Jag blev så glad över att se någon i min egen ålder att jag vände mig om för att heja på honom och han vinkade tillbaka och ropade ""Bra jobbat!"". Och så PANG, fick jag punka och välte rakt framför honom. Vart beger du dig för en långfärdstur? – På helgerna cyklar jag ofta över Williamsburg Bridge till North Manhattan och över George Washington Bridge till Jersey och Upstate. Det är nästan 90 kilometer och vyerna är storslagna. Var stannar du för en paus i New York? – Jag stannar ofta vid Diner i Williamsburg för att ta en drink. Ibland stannar jag vid Greenpoint Fish & Lobster och beställer färsk fisk till middag. Tycker du att New York City håller på att bli en cykelvänlig stad? – Staden brukade vara överfylld av trafik, men nu för tiden tar allt fler cykeln till jobbet på morgonen. Jag tror att bilisterna har accepterat cyklisterna. De är mer vana vid att samsas om körfältet med cyklar och mopeder än vad de var för några år sedan. Förvandlingen kommer inte att ske över en natt, men vi är på god väg.

Text SOFIE ZETTERGREN

Bild ANNA SCHORI