The Report

Hjälte på hjul


Denna Portland-baserade reporter och förkämpe är en stark drivkraft bakom USA:s cykelkultur.

Jonathan Maus tycks anstränga sig mer när han inte cyklar än när han gör det. Visserligen tillryggalägger han över 80 km i veckan genom att cykla runt i Portland, Oregon. Och han deltar fortfarande i lopp ibland, vilket han gjort till och från i 20 år. Men det som rullar mest är hans mentala hjul. Som grundare av nyhetssidan och forumet bikeportland.org, har Maus i det som brukar betraktas som den mest cykelvänliga staden i USA blivit en eftersökt expert kring allt som gäller cykling.

Hans läsare kommer från olika bakgrunder, vissa intresserar sig mer för politiken bakom cykling och andra för cykling som aktivitet. Men vissa Portland-bor känner igen honom på långt håll som killen som för anteckningar eller intervjuar personer från cykelsadeln. Han har en specialdesignad cykel som naturligtvis tillverkats lokalt. Den har ett par hållare och en sadel som är stor nog att stå på om han behöver ta bilder från högre vinklar. "Cykeln är tung och långsam, för jag vill inte åka för fort genom staden och riskera att missa något", säger han.

En av de kampanjer som han är mest stolt över är grundandet av en ny, mer heterogen intressegrupp. En annan är ett antal inlägg om cykelstölder som ledde till samtal med polisen och bildandet av en insatsstyrka och en stadsfinansierad webbplats. "Det var en av de klassiska situationer då jag klev in och bestämde att vi måste få något att hända", säger Maus.

En bra dag har Bike Portland 10 000 besökare. Sidan har ca 35 000 följare på sociala medier, delvis tack vare virala inlägg som berättelsen om Portland-mamman som kör runt i staden med sina barn i ett hemmabyggt cykeltåg. Men Maus är lika oprecis med följarsiffrorna som han är med sin kilometerräkning. På gott och ont verkar detta vara utmärkande för Portland-mentaliteten. – Det handlar om att bidra till den lokala kulturen, och inte om att konsumera den. Folk bryr sig inte om vem som kommer till Portland, men de bryr sig om varför de kommer, och om de bidrar med något. Så jag försöker göra rätt för mig. Företagssidan av det hela har tyvärr inte varit i fokus", medger han.

Även om annonserna har tillåtit Maus att försörja sig på bloggandet, driver han nu Bike Portland i riktning mot en icke vinstdrivande verksamhet. Modellen kommer att vara en annan, men kärnan densamma. "Det är ett livsverk. Jag säger till folk att jag har fyra barn, tre ungar och en blogg", skämtar Maus. Och precis som hans favorittransportmedel, drivs bloggen av hårt arbete.

TOPPLISTA: JONATHAN MAUS

Favoritdel av Portland att cykla i: – Forest park. Det är ett stort stadsrum intill staden. Det är bilfritt och riktigt vackert.

Oumbärligt cykeltillbehör: – Utan tvekan en ringklocka. Jag använder min hela tiden, i många olika situationer. Jag är fast övertygad om att det är bättre att använda ringklockan än att ropa åt förbipasserande eller köra förbi dem när de inte är beredda. Det är en grundläggande etikettsregel. De flesta amerikaner förstår inte det, men i Europa är ringklockan cyklisternas språk.

Bästa cykelstaden (utanför Portland): – New York. Så många gator har gjorts om till skyddade cykelbanor i USA:s folktätaste stad, det är verkligen inspirerande. Det är en infrastruktur i världsklass. Och de har ett omfattande cykeldelningssystem.