THE FEATURE

MED LIVET SOM MÅLARDUK


I varje hörn av New York betraktar någon världen omkring sig och förvandlar den till konst. Sofie Zettergren träffar tre illustratörer som delar med sig av sina liv med hjälp av färger och linjer.

"För några år sedan tog jag L-linjen från Manhattan till Brooklyn. Det var sensommar och varmt och trångt i vagnen.
 En lång, stilig man i shorts och t-shirt klev på vid First Avenue. Han bar på en gymväska och hans hår var fortfarande vått efter duschen. Jag lade märke till hur lycklig han såg ut. Han satte sig ned, tog fram sin iPhone och började läsa sina meddelanden. Efter några sekunder tittade han upp och stirrade ut genom fönstret som om han inte kunde tro på det han precis läst. Han sänkte blicken igen, och hans ögon fylldes av tårar. När jag klev av i Bedford Avenue rann tårarna nedför hans ansikte.

Jag vet inte vad det var som krossat denna främlings hjärta under den korta tid det tar för tåget att korsa Williamsburg Bridge. Men ett par dagar senare när jag läste en gratistidning såg jag exakt samma scen i en seriestripp. Tydligen hade någon annan sett den utspela sig och förvandlat den till konst. Vi bad tre illustratörer i New York berätta om kreativitet och var de finner inspiration.

JENNY MÖRTSELL Jenny Mörtsell bor i Bushwick, Brooklyn, med sin pojkvän och deras lilla dotter. Hon hittar inspiration överallt: under en joggingtur i parken, när hon bläddrar i en gammal tidskrift, går runt i ett snabbköp i Brooklyn eller helt enkelt genom att iaktta människor. ”En av anledningarna till att jag älskar New York är att det ger mig en känsla av att befinna mig mitt i orkanens öga för att det är så mycket på gång här”, säger hon. ”Det ger mig ett lugn som jag inte har upplevt någon annanstans. När ljuden, ljusen och folkmassorna blir för mycket brukar jag bege mig till Highland Park för att finna stillhet.”

Jennys porträtt och stilleben i blyerts har dykt upp i publikationer som Lula, New York Times och Nylon. På senare tid har hon jobbat mer med webbaserat innehåll för startupföretag inom mode, skönhet och hälsa än med traditionell modeillustration. Hon ritar även partygäster åt modemagasin. Se Jennys arbete på www.jennysportfolio.com

HEYSU LEE Trots att Heysu Lee arbetar med kunder som Apple, Toyota och yoghurtmärket Chobani säger hon att hennes styrka är att hon ritar dåligt. ”Jag har försökt rita vackra skisser och verklighetstrogna porträtt, men jag är så dålig på det. När jag pluggade i London var mina lärare oroliga för att jag inte skull få jobb. På den tiden efterfrågade kunderna vackra, eleganta illustrationer som liknade fotografier. Mina ritningar var abstrakta och fula och hade ett budskap. Nu vet jag att fulheten är det som ger mina bilder charm och särprägel, och det är det som är min stil.”

Hon föddes i Sydkorea och studerade i London, och nu bor hon i Bushwick, Brooklyn. Människorna i New York är hennes främsta inspirationskälla: ”I morse på tåget lade jag märke till alla händer av olika storlek och färg som höll i stolpen. Jag tyckte det såg vackert ut, så jag gjorde en illustration av händerna.” Se Heysus arbete på www.heyheysu.com

SARA SINGH Du kanske har sett Sara Singhs skira vattenfärger och bläckmålningar i Vogue och Elle, eller lagt märke till hennes arbeten för Neiman Marcus, Bergdorf Goodman, Jil Sander och Givenchy. ”Jag tror att man föds med en viss målarstil. Det har att göra med musklerna och hela personen. Stilen kan utvecklas i olika riktningar, men den är väldigt svår att ändra.” Efter att ha utbildat sig till modedesigner i Stockholm arbetar hon nu i en studio på Lower East Side. ”Jag tycker fortfarande att New York är en magisk stad. Den gör mig lugn på något sätt. Det är en väldigt livlig stad och det är alltid något på gång.”

När hon först kom till New York började hon samarbeta med Carin Rodebjer och illustratören Liselotte Watkins. ”Liselotte och jag har samma agent och hon ordnade ett uppdrag för Vogue åt mig. Det jobbet öppnade upp många dörrar, och sedan dess har jag alltid haft jobb.” Se Saras arbete på www.illustrationdivision.com"