Hoppa till det huvudsakliga innehållet
null

Skjortans olika vävsätt

Vi använder många olika vävsätt i våra skjortor för att kunna erbjuda både komfort och stil. Vävsätten delas oftast in i tre olika kategorier: tuskaft, twill och satin. På GANT använder vi oss oftast av tuskaft. 

När vi pratar om vävsätt så menar vi på vilket sätt bomullstrådarna vävts samman för att skapa ett tyg. Detta kallas varp och väft. Varpen är den uppsättning av längsgående garner som är uppspända på en ram eller vävstol, medan väften avser inslagstrådarna som infogas över och under varptrådarna under vävningsprocessen. Olika vävsätt, oavsett om det är tuskaft, satin eller en blandning, påverkar märkbart en skjortas allmänna stil och finish.


Tuskaft

Tuskaft är ett av de mest basala vävsätten, och används för dess styrka och hållbarhet. Här läggs varpen och väften i linje med varandra så att de bildar ett enkelt korsmönster.

null

Oxford

Oxford utvecklades för sportkläder. Det är mjukt och skrynklar sig inte så lätt tack vare tuskaftväven, eller panamatekniken, som kombinerar två garner som vävs (längs längden) gentemot ett grövre garn (tvärsöver). 

pla1
null

Pinpoint Oxford Weave

This weave is a mixture between a sturdy oxford and lightweight broadcloth weave. Depending on the treatment, this fabric usually lends a more formal appearance to the wearer.

IMG
null

Chambray

Tuskaftat chambraytyg är gjort av grövre garn som ger en avslappnad känsla, perfekt för sportkläder. Det liknar poplin i konstruktionen, men har ofta vita trådar i väften, vilket ger ett ojämnt utseende.

3
null

Poplin / Broadcloth

Tack vare dess lätta textur, finner du denna väv i både våra formella och lediga GANT-skjortor.

4
null

Fil-à-fil

Fil-à-fil-tyg vävs genom att växla mellan ljusare och mörkare varp- och väfttrådar. Resultatet är ett garn som på håll verkar enfärgat, men om man tittar närmare finns en klar, kontrasterande färg.

5

Andra vävsätt och garn

Här förklarar vi några av de andra vävteknikerna du finner i våra skjortor. Ibland är garnen blandade, teknikerna anpassade och mönstren introducerade i tygerna för att skapa något helt nytt.

null

Jacquardväv

Här är trådarna vävda i massor av olika mönster som ofta har en snirklig, flerfärgad finish. Om du tittar riktigt ordentligt kan du ofta se kombinationer av vävsätt.

w
null

Dobbyväv

Denna dekorativa väv resulterar i små mönster eller geometriska figurer över hela det vävda tyget. Den här väven, som skapas med en speciell maskin, använder flera olika trådar (från väldigt tunna till grova och fluffiga) för att producera en rad olika tyger.

w2
null

Melerad väv

Denna väv tar sitt namn från franskans ord för ”blandning”, melerade tyger kommer med alla sorters vävsätt och vävs med flerfärgade garner.

w3
Herrskjortor
Herrskjortor
KÖP NU
Damskjortor
Damskjortor
KÖP NU