Hoppa till det huvudsakliga innehållet
Seasonal offer: 30% rabatt
null

Alina Brane

Lär känna Alina Brane. Alina är en äkta stockholmare, född och uppvuxen i huvudstaden. Hon förstår hur nordisk design influerar globalt mode bättre än någon annan. Läs intervjun med henne och se hur hon finner inspiration och ger våra välkända skjortor en skandinavisk touch.


Hur kom det sig att du började med design?

Ärligt talat så upptäckte jag mode rätt sent. Jag växte upp i en tuff förort utanför Stockholm på 1990-talet, så konst och kulturella studier var inget naturligt karriärval för mig. Det var inte förrän på gymnasiet som jag började reflektera över mitt klädintresse och att en del faktiskt jobbade med detta (långt från min värld dock). Fråga mig inte hur det gick till men tanken på att förvandla mitt nyfunna intresse till ett heltidsjobb gick fort. Innan jag tog examen från Beckmans designhögskola här i Stockholm, studerade jag teckning, skrädderi och mönsterkonstruktion. Sedan dess har min värld kretsat kring mode på ett nästan tvångsmässigt sätt.

photo6

photo7

Berätta något som folk antagligen inte vet om skjorttillverkning?

Jag är inte säker på att folk vet hur mycket arbete som läggs ner på varje enskild GANT-skjorta. Vi designar inte bara passformen utan vi utvecklar även grundtyget. Det vill säga vilken typ av garner vi vill använda och var vi köper in tygerna. När vi valt garn skapar vi en teknisk ritning av mönstret med hjälp av CAD (computer-aided design), där texturer och olika färger visualiseras. Fabrikerna vi samarbetar med börjar sedan, efter specifika instruktioner från oss, tillverka det specifika tyget.

foto
photo 8


Vad inspirerar dig som designer?

För mig är inspiration som en superblyg kompis som man bjuder hem på middag, det är inte så stor chans att hon kommer. Så man går på konstskola för att lära sig duka bordet och få rätt stämning. Du lär dig vilken musik hon gillar att spela i bakgrunden, vilken typ av mat hon gillar och vilken tid hon vill äta. Du lär dig, bokstavligen talat, att skapa förutsättningar för inspiration, och för min del innebär det att följa en strikt rutin. När allt är på plats kan man hitta inspiration överallt. När man jobbar som designer på GANT behöver man som tur är inte leta så långt borta. Vi har ett enormt arkiv med designskatter som bara väntar på att återupplivas och förnyas.

"To me, inspiration is like a very shy friend that you invite over for dinner; she is not likely to come. So you go to art school to learn how to set the table and dim the lights. You learn what music she likes playing in the background, what dish to cook for her and what time she prefers eating. You learn to, quite literally, set the stage for inspiration."

-Alina Brane

photo 0

Vad representerar en GANT-skjorta, med all dess historia, för dig i dag?

GANT-skjortan är en riktig stjärna, eller hur? Trots att den har funnits sedan 1949, har den inte åldrats en dag! Det är en tidlös ikon med evig elegans. Den är autentisk med de karakteristiska detaljerna och imponerande tack vare dess integritet. Samtidigt är den som en tom duk, man kan bokstavligen kombinera den med vad som helst. På GANT har vi designat skjortor i åratal men vi tröttnar aldrig. Det finns alltid något nytt att lära sig.

image5

Vad är det bästa med ditt jobb som skjortdesigner?

Enkel fråga! När varuproverna precis har kommit och vi får packa upp dem. Det är extremt tillfredsställande, med tanke på det hårda arbete som ligger bakom, att äntligen få se det fysiska resultatet av ursprungsidén. Man känner sig som barn på julafton!

image99
image7

Millaista paitatyyliä itse suosit?

Pidän isoista ja ilmavista paidoista, joten yleensä käytän kaksi tai kolme kokoa liian isoa paitaa, käärin hihat, yhdistän paidan GANT Rugger lempifarkkuihini (jotka ovat kulutetut kivipestyt, suoralahkeiset farkut) sekä pehmeisiin ballerinoihin. Ylisuuri mitoitus tekee klassisesta tyylistä modernimman ja mielenkiintoisemman – eikä sekään haittaa, että näin olen aina valmiina kaikkiin päivän seikkailuihin.

Miltä tuntuu, kun näet jonkun käyttävän suunnittelemaasi paitaa?

Kun näen jonkun käyttävän suunnittelemiani vaatteita, se vetää nöyräksi. Ajatella, että tämä henkilö on löytänyt suunnittelemani vaatteen kaupasta (tai verkosta) ja tykästynyt siihen niin paljon, että on päättänyt ottaa sen osaksi omaa tyyliään – ja itseään! Mielestäni muoti on vähän kuin toinen iho. On todella upeaa nähdä, että joku on valinnut juuri GANTin toiseksi ihokseen.

image 12

Vilka detaljer gör en bra skjorta?

Om jag måste välja så skulle jag säga plisseringen på skjortans bakstycke som ger mer rörlighet. Nästan alla GANT-skjortor har den detaljen, tillsammans med oket och hällan. Men, för att det ska bli en riktigt bra skjorta måste den vara gjord av ett fantastiskt tyg. Därför tycker jag själv bäst om GANT Ruggers supermjuka skjortor. De är lika mjuka som kashmir och det känns knappt att man har dem på sig. Man kan lugnt säga att jag är beroende av dem.