Hoppa till det huvudsakliga innehållet
Sale – Upp till 50% rabatt

Skötselråd

I linje med GANT 7 Rules-initiativet har vi tagit fram skötselråd som beskriver de bästa metoderna för produktvård. Med lite extra kärlek kan plaggen fräschas upp för att få ett längre liv.

Brun läderväska, keps, stickade plagg och skor på en stol

Minimera tvättandet

Två tredjedelar av miljöpåverkan från kläder sker under konsumentanvändningen. Ett sätt att minska denna påverkan är att ändra på sättet vi tvättar och tar hand om våra kläder. Ju längre du bär ett plagg mellan tvättarna, desto mer minskar du den miljöpåverkan som uppstår under dess livscykel. I stället för att tvätta i många mindre omgångar kan du vänta och tvätta i större omgångar med en full maskin. På så sätt kan du spara energi, vatten, tid och pengar.


Tvätta med försiktighet 

När du tvättar och tar hand om dina plagg bör du alltid följa skötseletikettens symboler och instruktioner som är fästa på ditt plagg. Dessa instruktioner har utformats för att hjälpa dig att hålla ditt plagg i bästa möjliga form, genom att ta hänsyn till specifika faktorer som färg, tryck, konstruktion och slutanvändning.


Små, medvetna förändringar kan göra stor miljöpåverkan. Många tvättmaskiner har ett alternativ för en extra sköljcykel som förbrukar extra vatten, men om du använder rätt mängd tvättmedel som behövs, är en extra sköljning inte nödvändig. Se alltid till att tömma fickor, stänga dragkedjor och separera nya färgade plagg från ljusare färger när du tvättar för första gången. Behandla fläckar omedelbart. Naturliga material tenderar att absorbera mer, vilket innebär att ju längre du väntar, desto svårare blir det att få bort en fläck. För ett skonsammare tillvägagångssätt som skyddar tygets fibrer rekommenderar vi också lufttorkning istället för uppvärmd torkning, och steamning istället för strykning.

Inzoomad bild på stickade plagg

BEKVÄMT. MÅNGSIDIGT. ANDAS.

Bomull

Bomull är en naturlig och mångsidig fiber och står för nästan 80 % av det totala materialet som används av GANT. 100 % av vår bomull är dessutom ansvarsfullt anskaffad.


Tvättning för att forma plaggen stretchar du dem lätt efter tvätt.


Torkning för att undvika krympning lufttorkar du plaggen på en plan yta eller genom att hänga upp dem på en lina. När du tvättar och torkar jeans vänder du dem ut och in för att undvika blekning.


Förvaring plagg gjorda av naturliga fibrer som bomull bör förvaras på en torr plats.


Extra tips undvik att stryka på broderier och tryck på bomullsplagg.

Händer som håller bomullsskjortor

LÄTT. TÅLIGT. SLITSTARKT.

Polyester och polyamid

Polyester och polyamid är syntetiska material som ofta används i blandade tyger.


Tvättning försök att alltid tvätta dessa plagg ut och in. För mer känsliga tygblandningar rekommenderar vi att du tvättar dem i en tvättpåse.


Torkning lufttorka eller torka vid låg temperatur för att förhindra skador orsakade av för hög värme.


Förvaring polyester och polyamid-/syntetiska plagg kan hängas eller läggas på en plan yta. Om du viker polyesterplagg tenderar de att bli skrynkliga.


Extra tips för att ta bort veck kan plaggen vändas ut och in och strykas kallt eller steamas.

Inzoomad bild på ett par jackor

NATURLIGT. LÅNGVARIGT. ISOLERANDE.

Ull

Ull är en naturlig barriär mot vind och vatten samtidigt som det värmer.


Tvättning de flesta ullplagg behöver inte tvättas ofta och kan helt enkelt rengöras direkt och vädras om det behövs. Men om du tvättar rekommenderar vi att du använder en skyddande påse för att undvika att de fastnar och bildar tovor.


Torkning om du vrider ur ullplagg kan det få fibrerna att sträcka sig, så torka dem alltid platt på en handduk för att absorbera överflödig fukt.


Förvaring vi rekommenderar att du viker ihop stickade plagg och förvarar dem i lådor med malpåsar för att bevara dem i originalskick.


Extra tips efter naturlig användning och slitage är det vanligt att även ull av den högsta kvaliteten nöts och noppras. Att använda särskilda klädborstar och -kammar är ett bra sätt att ta bort dessa små bollar av fibrer som bildas på ytan av dina stickade kläder.

Mörkgul stickat plagg av italienskt garn

SLITSTARKT. FLEXIBELT. MJUKT.

Läder

Läder är tillverkat av ett garvat skinn och uppskattas tack vare sin hållbarhet, unika egenskaper och textur.


Tvättning plagg som kräver en djupare rengöring och som är känsliga för skador från oljiga produkter eller parfym- och alkoholbaserade produkter bör tas till en kemtvätt för specialläder. Enkla fläckar på lädret kan rengöras med en lätt fuktig trasa.


Torkning mellan användningarna rekommenderar vi att du låter dina plagg vädras och hängas upp för att undvika skrynklor.


Förvaring håll läder borta från fukt, värme, regn, kemikalier och vassa föremål.


Extra tips för att behålla dess smidiga egenskaper kan du konditionera med en särskild balsam och lägga på den försiktigt.

Svart väska i läder och läderskor

DELIKAT. ELEGANT. LEDIGT.

Siden

Silke är en naturlig proteinfiber samt ett delikat och lyxigt tyg som har funnits i tusentals år.


Tvättning med anledning av av dess känsliga egenskaper bör du alltid tvätta sidenplagg med extra omsorg och följa de specifika anvisningarna som beskrivs på skötseletiketten. Om du tvättar bör du inte blötlägga, eftersom färgen kan skadas.


Torkning undvik att torktumla siden och försök att torka plagget platt på en handduk. Om de går att stryka vänder du plaggen ut och in och använder den lägsta temperaturinställningen eller hänger dem helt enkelt i badrummet och låter den naturliga heta ångan släta ut dem åt dig.


Förvaring förvaras svalt, torrt och mörkt. Om det förvaras i ett område med solljus utan skydd kan materialet bli missfärgat och blekna. För extra skydd kan du använda andningsbara bomullspåsar och undvika plastlådor, eftersom de bevarar fukt som kan locka till sig insekter.


Extra tips eftersom siden stöter bort kvalster, damm och andra partiklar på ett naturligt sätt behöver detta naturmaterial inte tvättas lika ofta som andra material. Att vädra dina sidenplagg utomhus i några timmar kan hjälpa till att ta bort lukt och spara tvätt.

Silkesscarfs

TIDLÖST. LUFTIGT. ANDAS.

Linne

Linne blir mjukare ju mer och längre det används, och är ett naturligt tyg som åldras vackert.Tvättning för bästa resultat vänder du linneplagg ut och in och tvättar dem separat från andra tyger. Det är viktigt att undvika att blanda tunga plagg som jeans, hoodies eller handdukar i en tvätt med linnetextilier.


Torkning häng helt enkelt dina linneplagg i badrummet och låt den naturliga heta ångan släta ut dem åt dig.


Förvaring plagg tillverkade av naturliga fibrer som linne bör förvaras svalt och torrt och inte i direkt solljus. Se till att plagget är helt torrt för att undvika mögel.


Extra tips häng upp dina linneskjortor, eftersom upprepad vikning och strykning kan slita ut kragarna på linneskjortor.

Fyra linneskjortor hängande på ett ställ

MJUKT. ELASTISKT. ABSORBERANDE.

Viskos

Viskos är ett konstgjort cellulosatyg tillverkat av naturliga råvaror. Viskos ger en mjuk känsla samt en elegant glans och stil.


Tvättning viskos har många olika kvaliteter och är mycket mångsidigt. Dessutom blandas viskos ofta med andra tyger, så tvättinstruktionerna för olika viskosplagg kan variera avsevärt.


Torkning lägg dina plagg platt på en handduk för att absorbera överflödig fukt, följt av lufttorkning.


Förvaring när dina plagg är torra förvarar du dem på en sval plats.


Extra tips vrid inte ur plaggen efter tvätten, eftersom detta kan bryta upp fibrerna. Försök inte att ta bort enskilda fläckar på egen hand – tvätta hela plagget istället.

Svart skjorta i viskos