Hoppa till det huvudsakliga innehållet
Sale – Upp till 50% rabatt
null

HOW TO

Tvätta kashmir

Lär dig att tvätta kashmirtröjor för hand. Då håller de mycket längre. Och du får lära känna ett av dina favoritplagg lite närmare.

Kemtvätt tycks ofta vara lösningen, det vill säga att låta proffsen hantera detta lyxiga och ömtåliga material. Men det stämmer inte riktigt. De kemikalier som används vid kemtvätt gör den till en nedbrytande process som förkortar kashmirens livslängd. Lär dig i stället att tvätta för hand. Närmare bestämt så här: 

TVÄTT

Försök få tag på ett tvättmedel framtaget för ylletyger; annars kan du använda diskmedel eller babytvål för en skonsam tvätt. Det räcker med små mängder.


Fyll en ho eller hink med ljummet vatten. Det ska vara behagligt att ha händerna i, men varmt nog för att få tvålen att löddra.

Dra tröjan några varv i tvålvattnet och låt den ligga i blöt i 5–10 minuter. 

Töm kärlet och fyll på med svalt vatten. Låt sköljvattnet sugas upp av textilfibrerna. 


TORKNING

TORKNING

Vrid inte ur plagget! Avlägsna överskottsvattnet genom att trycka ihop tröjan till en boll och pressa från sidorna.

Bred ut tröjan på en torr handduk. Rulla sakta ihop handduken nedifrån så att den omsluter tröjan. Pressa ihop handduksrullen – det gör att den kan absorbera mer vatten från tröjan.  

Om du har ett torkställ med nät kan du lägga tröjan på nätet och låta den torka i


några timmar (eller mer). Annars kan du lägga tröjan mellan två handdukar.

Om du behöver använda tröjan tidigare än så skadar det inte att torka den försiktigt i en torktumlare under kort tid. Torka i fem minuter i taget och håll koll för att undvika att den krymper.

Häng inte upp tröjan när den inte används. Det gör att fibrerna som du handtvättat så omsorgsfullt töjer sig, och det ger din tröja dubbla budskap!"


lsr