Hoppa till det huvudsakliga innehållet

Skjortans historia i korthet

null

ca. 3000 f.Kr.

Egyptiskt urmode


Skjortan har en lång, lång historia. Faktum är att man från denna tid hittat ett av världens äldst bevarade plagg, en linneskjorta från antika Egypten.

null

1200-1400-talen

Ridderlig stil


I Europa ansågs det på den här tiden chict med löstagbara ärmar. Kvinnorna bytte ut dem från outfit till outfit, och ibland knäppte de lös en och gav den till en friare för att visa sin tillgivenhet.

null

Efter renässansen

För fin för att klä sig själv


Här är bakgrunden till en av skjortreglerna vi lever med än idag: damskjortor knäpps till vänster och herrskjortor till höger. Högt ställda kvinnor fick hjälp av en betjänt att klä på sig, vilket lättast görs från vänster för en högerhänt person. Män däremot klädde på sig själva.

null

1583

Modereflektion


”Religion ändras inte lika lätt som en skjorta”, anmärkte Kung Henry IV, som regerade under en period med allvarlig religiös konflikt i Frankrike.

null

1500-1700-talen

Magtröjans ursprung


”Halvskjortan” var ett populärt herrplagg på den här tiden. Den användes som ett dekorativt lager och täckte bara övre delen av bröstet. Den bars utanpå en skjorta som antingen ansågs vara för enkel för tillfället, eller som behövde tvättas.

null

Tidigt 1700-tal

Långa ändar


Herrskjortorna sträckte sig bortom bålen den här tidsperioden och de långa nederdelarna fungerade även som underkläder.

null

1771

Upplysningstidens uttryck


Detta årtal dokumenterades för första gången uttrycket ”att sälja sin sista skjorta till någon”, ett ordspråk som visar på extrem desperation eller generositet och används än i dag.

null

Hela 1700-talet

Kråsigt värreStora krås runt halsen, även kallade jabot, en modedetalj på herrskjortorna, som på den här tiden fortfarande drogs på och av över huvudet.

null

1827

Ta dig i kragen


Hannah Montague, en hemmafru från norra New York, uppfinner den löstagbara kragen. Hon var less på att ständigt tvätta hennes mans skjorta så hon klippte av hans skjortkragar och kom på ett sätt att fästa dem i halstyget efter tvätt.

null

1840

Arvet efter Brummell


Engelska modelejonet Beau Brummell avlider (61 år gammal). Han revolutionerade herrmodet med sin enkla och välskräddade look. Hans signaturplagg var traditionella vita linneskjortor med höga kragar.

null

1845

Äventyrlig stil


Den franska manschetten nämns för första gången i litteraturen i Greven av Monte Cristo, av Alexandre Dumas. Egentligen var det engelsmännen som uppfann den idag klassiska stilen.

null

1800-talets mitt

Praktiskt mode


Alla skjortkragar och manschetter är löstagbara under den här perioden, så att de kan tvättas separat.

null

1871

Knäpp knapparna


Tyghandlarna Brown, Davis & Co. patenterar en skjorta som knäpps hela vägen ner till midjan. Samma år skrivs en artikel i en populär tidning om epidemin med ”monogramgalningar”. De stora massorna börjar sätta sina initialer på allt, däribland skjortor, och inte bara för att visa vem ägaren är när kläderna skickas på tvätt, vilket var den ursprungliga (och praktiska) orsaken till monogram på kläder.

null

1880-talet

Nya pengar, ny skjorta


Under industrialiseringen blev Europa rikt vilket kickstartade den ”Gyllene tidsåldern” i Amerika, och finplagg blev högsta mode. Pamparna bar skjortor med vikta ”vingkragar”, fodrade med dekorativa nitar fram och knappar bak. Under sena 1800-talet fanns inte button-down-kragen än, den kallades istället för ”pikéskjorta” och bars av elitidrottare. Genom att fästa kragsnibbarna i skjortan undvek spelarna att de flög upp i deras ansikten.

null

Sent 1800-tal, tidigt 1900-tal

Kan du bevara en hemlighet?


”Bröstskjortor” användes av sparsamma män. De bestod av en krage och ett framstycke gjorda av skjorttyg, resten, som doldes av en jacka, var gjort av ett billigare material.

null

Början av 1900-talet

Högtravande modeDe höga kragarna som syns på porträtt från den här tiden är egentligen en kvarleva från den viktorianska tiden. Även om det är omodernt i dag, utstrålar en högre, styvare krage fortfarande formalitet.

null

Början av 1900-talet

Hel igen


Ökningen av tvättmaskiner i hemmet framkallar mjuka, fasta kragar som börjar ersätta de löstagbara sådana. Maskinerna gjorde det betydligt lättare (och billigare) att tvätta hela skjortan.

null

1920-talet

Spetsigt värre


Den spetsiga kragen blir nu populärare än den rundade kragen i herrmodet för arbetet.

null

1924

I det blåDet amerikanska uttrycket ”blue-collar worker” nedtecknades för första gången. Färgen på skjortan var på den här tiden en tydlig indikator på klasstillhörighet. Motsatsen, så kallade ”white-collar workers”, har också börjat användas och de kallades så på grund av att anställda på högre tjänster inte riskerade att smutsa ner sina skjortor, således kunde de bära vitt.

null

1920-talets slut

En färgfrågaEnfärgade skjortor blir förstahandsvalet på arbetet. Det traditionella alternativet, där skjortan kontrasterar mot den vita kragen och manschetterna, förblir dock förstahandsvalet vid formella tillfällen.

null

1930-talet

Styva snibbar


Kraglattor blev nu populära, även om dessa tillbehör mer liknade en slipsnål än de spetsformade plastföremål som används idag. De förde samman kragsnibbarna med slipsknuten så att den hölls på plats.

null

Andra världskriget

Ullkriget


I USA började man tillverka skjortor i syntetiska material såsom rayon, nylon och viskos. Detta främst på grund av att ullen användes för militära uniformer.

null

1950-talet

Kosmiska trender


Den kortärmade skjortan gör entré. Tillsammans med en slips blev den populär bland personalen på NASA (amerikanska rymdflygstyrelsen) och andra teknikarbetare.

null

1960-talet

Västens uttåg


När västen minskade i popularitet började bröstfickan dyka upp på herrskjortor.