Hoppa till det huvudsakliga innehållet
Seasonal offer: 30% rabatt

Storleks- och passformsguide

Kort sagt anser vi att skjortan gör mannen och kvinnan. När det kommer till personlig stil är således rätt storlek och rätt passform av yttersta vikt.

Vad är det som gör en välsittande skjorta? På GANT vet vi att skjortan ofta är det som gör, eller förstör, en outfit. Inte nog med att vi ger en tydlig jämförelseguide som visar skillnaderna mellan våra klassiska modeller, vi ger här även tydliga instruktioner om hur man korrekt mäter en skjorta på två olika sätt - plaggmått och kroppsmått. 

Mät dig själv

Ingen vill ha en skjorta som inte passar som den ska. Som tur är så är det lätt att lista ut vilken skjortstorlek som passar dig. Så här gör du.

1. Hämta ett måttband, och en medhjälpare. Det är svårt att göra detta själv.

2. Bröstvidden mäter du över bröstet, strax nedanför armhålorna.

3. Midjan mäter du genom att dra måttbandet runt kroppen, i höjd med naveln ungefär, eller för att vara lite mer specifik, där midjan veckar sig när du böjer dig i sidled. Kom ihåg att när det gäller byxor så vill du kunna hålla ett finger mellan kroppen och måttbandet.

4. Stussen mäter du genom att stå upp med fötterna ihop. Lägg sedan måttbandet runt höfterna, där de är som bredast. Håll måttbandet rakt och nära kroppen, och se till att du inte har något i fickorna.

Vad gäller skjortor kan du ibland behöva några extramått (t.ex. kragen och ärmarna). Så här mäter du:

5. Kragen. Lägg måttbandet runt halsen. Se till att det ryms ett finger mellan måttbandet och adamsäpplet så att du är säker på att det inte blir för tajt.

6. Fortsätt sedan med ärmarna. De mäts i tre olika delar:

a. Börja med att lyfta på armen och böj den något vid armbågen, som om du skulle titta på klockan: Dra måttbandet från nacken, dvs. från mitt bak på ryggen. Mät härifrån till axelspetsen. Detta är första måttet. 

b. Mät sedan från axelspetsen till armbågen (mått nr. 2) och därifrån till handleden (mått nr. 3). Lägg ihop alla tre mått för att få ärmlängden.

Så här mäter du din skjorta

När du har valt passform är det dags att räkna ut hur storlekarna fungerar. Följ dessa steg.  

1. Mät runt halsen först genom att knäppa skjortan och mäta omkretsen runt kragen från första knappen.

2. Mät bröstet genom att lägga skjortan platt med knapparna knäppta och dubbla måtten över bröstet mellan ärmsömmarnas lägsta punkter.

3. Mät midjan förutsatt att den är smalare än bröst och höfter. (Obs! Skjortan ska sluta i rätt höjd.)

4. Mät underdelen genom att lägga skjortan platt på en hård yta. Lägg måttbandet längs den vänstra fållen och mät rätt över till samma punkt på skjortans högra sida. 

5. Mät skjortans längd från kragens söm mitt bak till nederkanten.

6. Mät ärmlängden genom att först mäta från mitten av kragen till axeln, och sedan från axelsömmen till slutet av manschetten. Avsluta genom att kombinera dessa mått.

Herrskjortor
Herrskjortor
KÖP NU
Damskjortor
Damskjortor
KÖP NU