Hoppa till det huvudsakliga innehållet
null

Fibrer
att föredra

Utvinning, bearbetning och produktion av råvaror som används i våra produkter bidrar i hög grad till GANTs klimatavtryck. Dessutom kan risker relaterade till arbete och mänskliga rättigheter vara kritiska i den här delen av värdekedjan. Hållbart anskaffade material samt social och miljömässig due-diligence är två sätt att anta dessa utmaningar.


Hos GANT kommer så mycket som 85 % av de material vi använder från naturliga fibrer. Bomull är vår mest använda fiber, som uppgår till 76 % av vår totala materialanvändning. Naturliga material är förnybara och avger inte mikroplaster, samtidigt som de bibehåller den kvalitet och hållbarhet GANT är känt för.

null

The sustainable fiber
staircase strategy

De val vi gör när vi väljer råvaror till våra produkter är avgörande när det gäller den påverkan de har på människor, djur, klimat, vatten, miljö och planeten. För att hantera dessa effekter har vi utvecklat en strategi och hållbarhetstrappa som är baserad på vetenskap och analyserad livscykelinformation. Vi arbetar med HIGG Material Sustainability Index och Textile Exchange för fibrer. Trappan innehåller en färdplan för övergången från konventionellt material till mer hållbara alternativ.


Målen är:

  • 2022 ska all bomull vara hållbart producerad. All konventionell bomull ska ersättas med mer hållbara alternativ som Better Cotton, ekologisk bomull, återvunnen bomull, bomull i omvandling eller regenerativ bomull.
  • 2025 kommer 100 % av de viktigaste materialen att vara hållbart anskaffade genom att de omvandlas från konventionella till mer hållbara alternativ.
null

Framstegen hittills

Bomull är det mest använda materialet hos GANT och är därför ett fokusområde för vårt hållbarhetsarbete. Med anledning av detta är det här GANT gjort mest framsteg. 2021 var 71 % av bomullen hållbart producerad. Resultaten kommer främst från investeringar i Better Cotton (62 %) och ekologisk bomull (9 %). När vi har nått målet att ha 100 % hållbart producerad bomull under 2022 är planen att fortsätta öka andelen ekologiskt odlad bomull. På så vis kan vi fortsätta att minska vår påverkan från råvaror.


Hållbart anskaffade material inkluderar andelen material inom alla fiberkategorier som har hållbarhetsattribut. För bomull inkluderar det Better Cotton, ekologisk bomull och återvunnen bomull. För syntetmaterial innefattar det återvunna fibrer. Under animaliska fibrer ingår certifierad ull, dun och fjädrar samt mulesing-fri ull. För växtbaserade material och cellulosafibrer ingår FSC- och PEFC-certifierade fibrer.