Hoppa till det huvudsakliga innehållet
Sale – Upp till 50% rabatt
null

Fibrer
att föredra

Utvinning, bearbetning och produktion av råvaror som används i våra produkter bidrar i hög grad till GANTs klimatavtryck. Dessutom kan risker relaterade till arbete och mänskliga rättigheter vara kritiska i den här delen av värdekedjan. Hållbart producerade material samt social och miljömässig due diligence är två sätt för oss på GANT att möta dessa utmaningar.


Hos GANT kommer så mycket som 88 % av de material vi använder från naturliga fibrer. Bomull är vår mest använda fiber, som uppgår till 77 % av vår totala materialanvändning. Naturliga material är förnybara och avger inte mikroplaster, samtidigt som de bibehåller den kvalitet och hållbarhet GANT är känt för.

null

The sustainable fiber
staircase strategy

De val vi gör när vi väljer råvaror till våra produkter är avgörande när det gäller den påverkan de har på människor, djur, klimat, vatten, miljö och planeten. För att hantera dessa effekter har vi utvecklat en strategi och hållbarhetstrappa som är baserad på vetenskap och analyserad livscykelinformation. Trappan innehåller en färdplan för hur man övergår från konventionellt framställda material till mer ansvarsfullt framställda alternativ.


Målen är:

  • År 2022 nådde vi vårt mål att använda 100 % bomull från ansvarsfulla källor. All konventionell bomull ersätts nu med mer ansvarsfulla alternativ som Better Cotton, ekologisk bomull, återvunnen bomull, bomull i omvandling eller regenerativ bomull.
  • År 2025 kommer 100 % av de viktigaste materialen att vara ansvarsfullt framställda genom att alla viktiga material konverteras från konventionella till mer ansvarsfulla alternativ.
null

Framstegen hittills

Ansvarsfullt framställt material inkluderar andelen material inom alla fiberkategorier som har hållbarhetsattribut. För bomull inkluderar det Better Cotton, ekologisk bomull och återvunnen bomull. För syntetmaterial innefattar det återvunna fibrer. Under animaliska fibrer ingår certifierad ull, dun och fjädrar samt mulesingfri ull. För växtbaserade material och cellulosafibrer ingår FSC- och PEFC-certifierade fibrer.

null

Bomull

Bomull står för 77 % av GANT:s materialanvändning och är därför ett prioriterat material i The sustainable fiber staircase strategy. År 2023 var 92% av bomullen från Better Cotton och 7,5% var ekologisk bomull. Återvunnen bomull och bomull i omvandling används också för våra produkter, även om de för närvarande utgör mindre än 1% av den totala bomullsanvändningen. Vi fortsätter att arbeta med bomullstrappan genom att öka andelen ekologiskt odlad bomull för att minska vår påverkan från råmaterial.

null

Syntetmaterial

The responsible polyester staircase främjar övergången till mer återvunnen polyester. År 2023 var 43% av polyestern återvunnen.


År 2025 ska all polyester som används av GANT vara återvunnen och certifierad enligt Global Recycled Standard eller Recycled Content Standard för att nå målet om ansvarsfulla materialval. Redan idag måste allt syntetiskt fyllnadsmaterial i våra ytterplagg vara återvunnet.

null

Material från djur

GANT har en djurskyddspolicy för att uppmuntra, främja och säkerställa god djurhållningspraxis och respektfull behandling av djur. Vi kräver att alla parter som tillhandahåller djurrelaterade produkter ska följa de fem frihetskriterier som fastställts av EU:s råd för djurens välbefinnande (Farm Animal Welfare Council) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE).


Djurskyddspolicyn omfattar följande:

  • Råvaror som härrör från djur får endast vara en biprodukt av köttproduktion.
  • Ull måste komma från producenter med god djurhållning.
  • Mulesing är inte tillåtet. All ull som används av GANT är mulesingfri.
  • All mohair måste vara certifierad enligt Responsible Mohair Standard (RMS).
  • Allt dun och alla fjädrar måste vara certifierade enligt Responsible Down Standard (RDS) och får inte komma från gårdar som tillämpar levandeplockning eller tvångsmatning.
  • Ingen päls, utrotningshotade arter, djur i bur, icke-certifierad mohair, kaninhår eller angora är tillåtet hos GANT.
null

Växtbaserade material och konstgjorda cellulosamaterial

Växtbaserade material och konstgjorda cellulosamaterial står för cirka 4,6 % av GANT:s materialanvändning och består huvudsakligen av linne, viskos och lyocell.

  • Viskos och lyocell: GANT använder FSC- och PEFC-certifierade fibrer, vilket innebär att de kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar. Målet är att all konstgjord cellulosa ska komma från ansvarsfulla källor senast 2025.
  • Linne: GANT föredrar att använda linne från certifierade europeiska linfrön.